ARTICLES AND REVIEWS

Rogalands Avis 11.03.2000

Økologisk Tramps

Alt er ekte ved The Tramps, spesielt bandets kjærlighet til Irland.

 

Mandag slipper folkrockgruppa The Tramps fra Stavanger-distriktet sin tredje plate. De har gått veien gradvis fra et omtrent rent tradisjonsdominert debutalbum til dagens ”Halfway to the Moon” som bare har egenprodusert musikk, et mer moderne preg og er fritt for syntetiske midler.

Fra og med mandag og ut neste uke er stadig flere av de sju medlemmene i Tramps i Oslo for å presentere sin tredje CD.

Valgte St.Patrick’s Day.

-Vi har med vilje lagt utgivelsen av ”Halfway to the Moon” til samme uken som St.Patrick’s Day forteller Rune Larsen, vokalist i The Tramps. Etter plateslippet blir det oppdrag i hovedstaden helt fram til det avrundes med feiring av den irske nasjonaldagen fredag. Om en uke er de på hjemmebane for sin sjette markering på rad av St.Patrick’s Day. –Vi startet dett i Stavanger, og det har etter hvert blitt en tradisjon, sier Rune Larsen. Lørdagens arrangement på Sjøhusene vil naturlig nok også få preg av et releaseparty for ”Halfway to the moon”. Den beskrives som en naturlig utvikling fra debutalbumet ”Silver & Gold” fra 1995, som har solgt rundt 4000 eksemplarer, og oppfølgeren ”Fireland”, som har solgt snart 9000.

Naturlig utvikling.

-Jeg føler at utviklingen musikalsk er naturlig. Vi begynte med tradisjonell irsk musikk, delte oss halvt om halvt på den andre platen, og har nå bare nytt materiale. Vi er på en måte kommet dit vi skal være. Alle i bandet har røttene sine i pop og rock, sier Larsen. Fem av medlemmene i bandet har skrevet musikken. De er klar over at det blir en tøff prøve å stille med bare egne sanger. -Først plukket vi fra det vi likte best av all den tradisjonelle musikken på platene våre. Irene har alltid hatt sterke melodier. Kan vi klare å lage noe selv som er like bra, så er det stort. Dette blir styrkeprøven vår. Det irske er ikke like framtredende på den nye platen som det har vært, men instrumenteringen tar vare på tilknytningen til Irland.

Tramps-sounden.

-Dessuten har vi etter hvert fått en sound som lyder Tramps, og jeg synes produsenter Eivind Skovdal har tatt godt vare på det irske hos oss, sier Larsen. Og han er stolt over én ting:-Det er ikke noe syntetisk ved musikken på platen. Alt er ekte. Med andre ord en slags økologisk musikk fra Tramps. Etter neste ukes hardkjør med plateslipp og releaseparty i Oslo fradag og på Sjøhusene i Stavanger lørdag, venter veien på The Tramps. –Vi legger opp til en turné i hele april, og deretter går det slag i slag utover. Vi var litt tomme for noen måneder siden, men nå har vi fått given tilbake med nytt materiale. På neste ukes St.Patrick’s Day konsert på Sjøhusene får Tramps med sen The Stavanger Harbour Folk Band og rutinerte Steinar Fjeld som konfransiér.

 

Av Einar Owe Einarsen