ARTICLES & REVIEWS

Sandnesposten 18.03.2000

Med den nye platen ”Halfway to the moon” har Tramps nådd visjonene. I seks år har de spredd trad-irsk musikkglede. Nå står de på egne bein med egen musikk.

Musikk:

Lokale Tramps har tatt et skritt videre. På sin nye CD som slippes mandag har de gått bort fra det trad-irske repertoaret og presenterer bare selvgjorte låter.

Mer pop’ete

Produsent  Eivind Skovdal på Tramps’s nye plate har blant annet arbeidet med Tuesdays, A-team, A-ha og Ace of Base tidligere, og ikke noe liknende Tramps. Det har bidratt til et mer moderne og pop’ete lydbilde. –Nå har vi tatt steget bort fra det typiske lydbildet til den trad-irske musikken, og nærmere country-pop’en, forteller Pete Johansen, som spiller fele i bandet. Referansene til The Dubliners, The Waterboys og The Pogues sitter ikke like godt lenger. –Vi har kommet fram til et eget sound, men det irske preget er der fremdeles, med vekt på melodiene, forsikrer Johansen. Sammenlignet med den forrige platen ”Fireland” har Tramps blitt enda mindre syntetiske på tross av produsenten.

Ville videre

Å gå videre til eget materiale er en naturlig utvikling for bandet. –Etter to plater med irsk folkemusikk var det på tide å gå videre. Å spille inn plater med trad-irsk repertoar blir gjort stadig vekk. Vi kunne ikke gjøre det igjen forteller Johansen. –Å satse på eget materiale betyr mye for å føle seg som et ordentlig band, legger han til. Arbeidet med ”Halfway to the moon” har gått lett. Fem av bandmedlemmene har bidratt med låter. Det tekstlige spenner mellom det mer surrealistiske til det naivt håndgripelige. Humoren er også på plass.

Mot visjonene.

-Vi har hele tiden arbeidet mot å bli et band som står på egne bein. Det har vært visjonen fra vi startet seks år siden. Dette  blir den store prøven, sier vokalist Rune Larsen spent. Sammen med bandet er han nå der han vil være, med desto større ambisjoner. Det har gjennom karrieren gått beint oppover for The Tramps. Av den første platen ”Silver & Gold” gikk hele opplaget på 3000. Et nytt opplag på 1000 plater er også solgt av den fem år gamle platen. ”Fireland” solgte seg inn på VG-lista, med i underkant av 10000 solgte plater. Begge platene skal ut i nye opplag sammen med ”Halfway to the moon”. The Tramps er også et av få band som har spilt på ”Wiese” to ganger.

Live band

Framover blir det mange konserter for The Tramps. Hele 40-50 jobber fram mot sommeren. 18. mars spiller de på De Røde Sjøhus i Stavanger. Det blir eneste konsert i regionen framover. –Vi er et typisk liveband hvor livet i musikken skal ses på bandet, sier Larsen. Bander har fått hvilt seg ut de siste månedene og fått ladet opp batteriene igjen.

 

Av Knut-Erik Helle