ARTICLES AND REVIEWS

Stavanger Aftenblad 27.11.2002

Irsk feststemning
Publisert 27. november 2002 08:04

Tar Helldorado av, er kanskje dette et farvel med The Tramps. Halvparten av dagens medlemmer spiller begge steder, og Tramps har lyktes bedre som liveband med coverlåter enn med å skape noe nytt.

Kjetil Wold

Typisk nok er to av gruppens fem album innspilt live på Sjøhusene, selv om det første bare ble gjort tilgjengelig for dem som var på konserten.

Nå kan derimot alle få høre hvordan en Tramps-konsert lyder. Pete Johansen tok med seg fela og gikk etter forrige plate, men erstattes her av Ole Zweidorff - som i likhet med Rune Helland (steelgitar) og Rita Eriksen (koring) utfyller gruppens seks medlemmer: Rune Larsen, Stian Tønnesen, Hans A. Wassvik, Frank Eriksen, Dag Sindre Vagle og Morten Jackman.

Albumet viser at Tramps har klart å lage en og annen skikkelig godlåt i løpet siden debuten i 1995. Stian Tønnesens «Cape Of Good Hope» er en klassisk, irsk drikkevise og Andrew McLarneys «The Soldier And The Tinkerbell» er en vakker ballade om kjærlighetens ødeleggende begjær. Stian Tønnesens låtskrivertalent glimter også til i underholdende «Me And Jenny», og Rune Larsen sørger for en feiende avslutning med «The Brawl Of Britannia» - en låt som for øvrig kuttes for tidlig.

Coverlåtene er i flertall, og «Lord Franklin» står i særstilling i all sin nakne prakt. Ellers tar The Tramps på seg en vanskelig oppgave når de velger å tolke folk som Shane MacGowan og Steve Earle. Bedre enn originalene er det nesten håpløst å gjøre det, så hvorfor forsøke? Det kan være moro på konsert, men kanskje andre låter burde ha fått plassen på cd-en.

Albumet er likevel en verdig oppsummering av The Tramps vandring fra irsk folkemusikk til amerikansk rootsmusikk. Bandets aktivitet har sunket litt de seinere åra, men så lenge det finnes en St. Patrick's Day å feire, får vi håpe det også finnes et band av dette kaliber.